Sura El Fatiha
Ajet 1
U ime Allaha, Svemilosnog, Milostivog!
Sura El Bekare
Ajet 21
O ljudi, budite u ibadetu Gospodaru svome, Koji je stvorio vas i one prije vas, da biste bili bogobojazni.
Sura El Bekare
Ajet 22
Koji vam je Zemlju posteljom, a Nebo zdanjem učinio; Koji s Neba spušta kišu i s njom izvodi plodove, opskrbu vašu. Zato ne činite druge Allahu ravnim - a vi znate!
Sura Ali -Imran
Ajet 6
On vas oblikuje u matericama kako On hoće; nema drugog boga osim Njega, Silnog i Mudrog!
Sura El-En`am
Ajet 1
Hvaljen neka je Allah, Koji je nebesa i Zemlju stvorio i tmine i svjetlo dao, pa opet oni koji ne vjeruju - druge sa Gospodarom svojim izjednačuju
Sura El-A`raf
Ajet 10
Mi smo vas na Zemlji smjestili i na njoj vam sve što je potrebno za život dali. - A kako vi malo zahvaljujete!
Sura El-A`raf
Ajet 29
Reci: "Gospodar moj naređuje pravednost i obraćajte se samo Njemu kad god obavljate namaz, i molite Mu se iskreno Mu ispovijedajući vjeru! Kao što vas je iz ničega stvorio, tako isto će vas ponovo oživjeti."
Sura El-A`raf
Ajet 54
Gospodar vaš je Allah, Koji je nebesa i Zemlju u šest dana stvorio, a zatim se nad Aršom uzvisio. On tamom noći prekriva dan, koja ga ustopu prati, a Sunce i Mjesec i zvijezde pokoravaju se Njegovoj volji. Samo On stvara i upravlja! Uzvišen neka je Allah, Gospodar svjetova!
Sura El-A`raf
Ajet 57
On je Taj Koji šalje vjetrove kao radosnu vijest milosti Svoje; a kad oni pokrenu teške oblake, Mi ih prema mrtvom predjelu potjeramo, pa na njeg kišu spustimo i učinimo da uz njenu pomoć rastu plodovi svakovrsni; isto ćemo tako mrtve oživiti, opametite se!
Sura El-A`raf
Ajet 58
"U plodnom predjelu raste bilje voljom Gospodara njegova, a u neplodnom tek s mukom. Eto, tako Mi, na razne načine, ponavljamo dokaze ljudima koji zahvaljuju."
Sura El-En`am
Ajet 12
Upitaj: "Čije je sve ono što je na nebesima i na Zemlji?" - i odgovori: "Allahovo!" On je sebi propisao da bude milostiv. On će vas na Sudnjem danu sakupiti, u to nema nikakve sumnje; oni koji su sebe upropastili, pa - oni neće vjerovati.
Sura El-En`am
Ajet 13
Njemu pripada sve što postoji u noći i danu; On sve čuje i sve zna.
Sura El-En`am
Ajet 14
Reci: "Zar da za zaštitnika uzmem nekog drugog osim Allaha, stvoritelja nebesa i Zemlje? On hrani, a Njega niko ne hrani!" Reci: "Meni je naređeno da budem prvi među onima koji se pokoravaju", - i: "Nikako ne budi od onih koji Mu druge ravnim smatraju!"
Sura El-En`am
Ajet 17
Ako te od Allaha neka nevolja pogodi - pa, niko je osim Njega ne može otkloniti; a ako ti kakvo dobro podari - pa, samo je On svemoćni
Sura El-En`am
Ajet 18
I jedini je On Vladar nad robovima Svojim; On je Mudar i Sveznajući.
Sura El-En`am
Ajet 60
On vas noću uspavljuje - a zna i šta ste preko dana griješili - zatim vas budi, sve dok ne dođe čas smrtni. Na kraju, Njemu ćete se vratiti i On će vas o onome što ste radili obavijestiti.
Sura El-En`am
Ajet 61
On je Vladar nad robovima Svojim i šalje vam čuvare; a kad nekom od vas smrt dođe, izaslanici Naši mu, bez oklijevanja, dušu uzmu.
Sura El-En`am
Ajet 62
Oni će, poslije, Allahu biti vraćeni, svome istinskom Gospodaru. Samo će se On pitati i On će najbrže obračun svidjeti.
Sura El-En`am
Ajet 65
Reci: "On je kadar poslati protiv vas kaznu iznad vaših glava ili ispod vaših nogu ili vas u stranke podijeliti i učiniti da silu jedni drugih iskusite." Pogledaj samo kako Mi potanko iznosimo dokaze da bi se oni urazumili!
Sura El Bekare
Ajet 26
Doista se Allah ne ustručava za primjer navesti mušicu ili nešto sićušnije od nje; oni koji vjeruju - ta oni znaju da je to Istina od Gospodara njihova; a oni koji ne vjeruju govore: 'šta to Allah hoće ovim primjerom?' Ovim On mnoge u zabludu stavlja, a mnoge na Pravi put upućuje, odnosno On u zabludu stavlja samo razvratnike!
Sura El-Maide
Ajet 64
"Jevreji govore: 'Allahova ruka je stisnuta!' Stisnute bile ruke njihove i prokleti bili zbog toga što govore! Ne, obje su ruke Njegove pružene On udjeljuje koliko hoće! A to što ti objavljuje Gospodar tvoj pojačat će kod mnogih od njih zabludu i nevjerovanje. Mi smo ubacili među njih neprijateljstvo i mržnju sve do Smaka svijeta. Kad god pokušaju potpaliti ratnu vatru, Allah je ugasi. Oni nastoje na Zemlji smutnju praviti, a Allah ne voli smutljivce."
Sura El-En`am
Ajet 95
Allah čini da zrnje i košpice proklijaju. On iz neživa izvodi živo, iz živa neživo; to vam je, eto, Allah, pa kuda se onda odmećete?
Sura El-En`am
Ajet 96
On čini da zora sviće, On je noć odredio za počinak, a Sunce i Mjesec za računanje vremena; to je odredba Silnoga, Sveznajućeg.
Sura El-En`am
Ajet 97
On vam je stvorio zvijezde da se po njima u mraku upravljate, na kopnu i moru. - Mi potanko objašnjavamo znamenja Naša ljudima koji znaju.
Sura El Bekare
Ajet 28
Kako ne vjerujete u Allaha, vi koji ste bili mrtvi pa vas je On oživio, zatim će vas usmrtiti, zatim ponovo oživiti, potom ćete Njemu biti vraćeni?!
Sura El Bekare
Ajet 29
On je za vas sve na Zemlji stvorio, zatim se prema nebu usmjerio i kao sedam nebesa ga uredio; On svaku stvar zna!
Sura El-En`am
Ajet 101
On je stvoritelj nebesa i Zemlje! Otkud Njemu dijete kad nema žene, On sve stvara, i samo On sve zna.
Sura El-En`am
Ajet 102
To vam je Allah, Gospodar vaš, nema drugog boga osim Njega, Stvoritelja svega; zato Njemu u ibadetu budite; On nad svim bdi!
Sura El-En`am
Ajet 103
Pogledi do Njega ne mogu doprijeti, a On do pogleda dopire; On je milostiv i upućen u sve.
Sura El Bekare
Ajet 32
Subhanallah!", rekoše oni, "mi znamo samo ono čemu si nas Ti poučio! Samo si Ti Znalac Mudri.
Sura El Bekare
Ajet 40
O sinovi Israilovi, sjetite se blagodati Moje koju sam vam podario, i ispunite zavjet koji ste Mi dali, pa ću i Ja ispuniti Svoj zavjet koji sam vam dao! I samo se Mene bojte!
Sura El-En`am
Ajet 141
On je Taj Koji stvara vinograde, poduprte i nepoduprte, i palme i usjeve različita okusa, i masline i šipke, slične i različite; jedite plodove njihove kad plod dadnu, i podajte na dan žetve i berbe ono na što drugi pravo imaju, i ne rasipajte, jer On ne voli rasipnike,
Sura El-En`am
Ajet 142
I stoku koja se tovari i kolje, jedite dio onoga čime vas Allah opskrbljuje, a ne slijedite šejtanove korake, jer vam je on pravi neprijatelj.
Sura El-A`raf
Ajet 132
I govorili su: "Kakav god da nam dokaz doneseš da nas njime opčaraš, mi ti nećemo vjerovati!"
Sura El-A`raf
Ajet 133
Zato smo Mi na njih slali i poplave, i skakavce, i krpelje, i žabe, i krv - sve jasna znamenja, ali su se oni oholili, narod zlikovački su bili.
Sura El-A`raf
Ajet 134
I kad bi ih zadesila nevolja, govorili bi: "O Musa, moli se za nas Gospodaru svome - onako kako ti je On naredio: ako nas oslobodiš nevolje, mi ćemo zaista vjerovati i s tobom sinove Israilove sigurno poslati."
Sura El-A`raf
Ajet 135
I pošto bismo ih nevolje oslobodili - do vremena do kog im je bilo određeno da je podnose - oni bi, odjednom, obećanje prekršili.
Sura El-A`raf
Ajet 136
Zato ih Mi kaznismo i u moru ih potopismo, jer su znamenja Naša poricali i prema njima ravnodušni bili.
Sura El-A`raf
Ajet 137
A potlačenom narodu dodadosmo u naslijeđe istočne i zapadne krajeve zemlje koju smo blagoslovili, i lijepo obećanje Gospodara tvoga sinovima Israilovim bilo je ispunjeno - zato što su trpjeli, a sa zemljom sravnismo ono što su Faraon i narod njegov sagradili i ono što su podigli.
Sura El-A`raf
Ajet 140
On reče: "Zar da vam, pored Allaha, tražim drugog boga, a On vas je iznad ostalog svijeta uzdigao?"
Sura El-A`raf
Ajet 141
I pošto smo vas Mi izbavili od Faraonovih ljudi, koji su vas neizmjerno mučili: mušku su djecu vašu ubijali, a žensku vam u životu ostavljali - to je bilo teško iskušenje Gospodara vašeg.
Sura El-Enfal
Ajet 9
I kada ste od Gospodara svoga pomoć zatražili, On vam se odazvao: Poslat ću vam u pomoć hiljadu meleka koji će jedni za drugima dolaziti
Sura El-Enfal
Ajet 10
Allah je to zato učinio da bi vas obradovao i da bi se time srca vaša umirila; a pobjeda je samo od Allaha - Allah je zaista Silan i Mudar
Sura El-Enfal
Ajet 20
O vjernici, pokoravajte se Allahu i Njegovu Poslaniku, i ne napuštajte ga, ta vi slušate šta on govori
Sura El-Enfal
Ajet 24
O vjernici, odazovite se Allahu i Poslaniku kad od vas zatraži da činite ono što će vam život osigurati; i neka znate da se Allah upliće između čovjeka i srca njegova, i da ćete se svi pred Njim sakupiti
Sura El-Enfal
Ajet 27
O vjernici, Allaha i Poslanika ne varajte i svjesno emanete ne proigravajte
Sura El-A`raf
Ajet 156
"I dosudi nam dobro na ovom svijetu, i na onom svijetu - mi se, uistinu, vraćamo Tebi!" - "Kaznom Svojom Ja kažnjavam koga hoću" - reče On - "a milost Moja obuhvata sve; dat ću je onima koji se budu grijeha klonili i zekat davali, i onima koji u dokaze Naše budu vjerovali."
Sura Junus
Ajet 3
Gospodar vaš je Allah, Koji je nebesa i Zemlju za šest dana stvorio a onda se nad Aršom uzvisio i Koji određuje. Niko se neće moći zauzimati ni za koga bez dopuštenja Njegova. Eto to vam je Allah, Gospodar vaš, pa Njemu ibadet činite! Zašto ne razmislite?
Sura Junus
Ajet 4
Njemu ćete se svi vratiti - Allahovo je istinito obećanje; On doista iz ničega stvara, On će poslije to ponoviti, da bi pravedno nagradio one koji budu vjerovali i dobra djela činili. A one koji ne budu vjerovali čeka piće od ključale vode i patnja nesnosna, zato što su nevjernici bili.
Sura Junus
Ajet 5
On je sunce izvorom sjetlosti učinio a mjesec sjajnim, i položaje mu odredio da biste znali broj godina i računanje. - Allah je to mudro stvorio - On potanko izlaže dokaze ljudima koji razumiju.
Sura Junus
Ajet 6
U smjeni noći i dana i u onom što je Allah na nabesima i na Zemlji stvorio zaista postoje dokazi za ljude koji se Allaha boje.
Sura Hud
Ajet 4
Allahu ćete se vratiti, a On sve može!
Sura Hud
Ajet 5
Eto oni grudi svoje okreću sa željom da se od Njega sakriju. A i kad se u ruho svoje umotavaju, On zna ono što skrivaju i ono što pokazuju - On, uistinu, zna misli svačije.
Sura Hud
Ajet 6
Na zemlji nema nijednog živog bića, a da ga Allah ne hrani. On zna gdje će koje boraviti i gdje će sahranjeno biti. Sve to ima u jasnoj Knjizi.
Sura Hud
Ajet 7
On je u šest dana nebesa i Zemlju stvorio - a Njegov je prijesto iznad vode bio - da bi vas iskušao - koji će od vas bolje postupati. Ako ti rekneš: Poslije smrti bit ćete doista oživljeni, nevjernici će sigurno reći: Ovo nije ništa drugo do očita varka!
Sura El Bekare
Ajet 47
O sinovi Israilovi! Sjetite se blagodati Moje koju sam vam podario i što sam vas nad drugim svjetovima bio odlikovao.
Sura El Bekare
Ajet 49
I kada smo vas izbavili od Faraonovih ljudi koji su vas najgorim mukama mučili: mušku vam djecu klali, a žensku u životu ostavljali - to vam je bilo veliko iskušenje od Gospodara vašeg.
Sura El Bekare
Ajet 50
I kada smo zbog vas more rastavili i vas izbavili, a Faraonove ljude na oči vaše potopili!
Sura El-Enfal
Ajet 33
Allah ih nije kaznio, jer si ti među njima bio; i Allah ih neće kazniti sve dok neki od njih mole da im se oprosti
Sura El-Enfal
Ajet 37
Da bi Allah dobre od nevaljalih odvojio i da bi nevaljale jedne na druge naslagao, a onda ih sve u gomilu zbio i u Džehennem bacio. Oni će doista biti izgubljeni
Sura El-Enfal
Ajet 39
I borite se protiv njih dok smutnja ne iščezne i dok samo Allahova vjera ne ostane. Ako se oni okane - pa Allah dobro vidi šta oni rade
Sura El-Enfal
Ajet 40
A ako leđa okrenu, znajte da je Allah vaš zaštitnik, a divan je On zaštitnik i divan pomagač
Sura El-Enfal
Ajet 42
Kada ste vi bili u dolini bližoj, oni u dolini daljoj, a karavana niže vas. I da ste se dogovarali o vremenu borbe, ne biste se dogovorili, ali se ona dogodila da bi Allah dao da se ispuni ono što se moralo dogoditi, da nevjernik ostane nevjernik poslije očigledna dokaza, i da vjernik ostane vjernik poslije očigledna dokaza - a Allah doista sve čuje i sve zna
Sura El-Enfal
Ajet 43
Kad ti je Allah u snu pokazao da je njih malo; a da ti je pokazao da ih je mnogo, vi biste duhom klonuli i o boju se raspravljali, ali je Allah spas ukazao. On dobro zna svačije misli
Sura El-Enfal
Ajet 46
I pokoravajte se Allahu i Poslaniku Njegovu, i ne prepirite se da ne biste klonuli i bez borbenog duha ostali; i budite izdržljivi, jer Allah je, zaista, na strani izdržljivih
Sura El-Enfal
Ajet 51
To je za ono što ste rukama svojim pripremili, jer Allah nije nepravedan prema robovima Svojim
Sura El-A`raf
Ajet 180
Allah ima najljepša imena i vi Ga zovite njima, a klonite se onih koji iskreću Njegova imena - kako budu radili, onako će biti kažnjeni!
Sura Junus
Ajet 47
Svaki je narod imao poslanika, i kad poslanik njihov dođe među njih, njima će biti pravedno presuđeno nasilje im neće biti učinjeno.
Sura Junus
Ajet 59
Reci: "Kažite vi meni zašto jednu hranu koju vam Allah daje smatrate zabranjenom, a drugu dopuštenom?" Reci: "Da li vam je prosuđivanje o tome Allah prepustio ili o Allahu laži iznosite?"
Sura Junus
Ajet 61
Što god ti činio i što god iz Kur'ana kazivao i kakav god vi posao radili, Mi nad vama bdijemo dok god se time zanimate. Gospodaru tvome nije ništa skriveno ni na Zemlji ni na nebu, ni koliko trun jedan, i ne postoji ništa, ni manje ni veće od toga, što nije u Knjizi jasnoj.
Sura Junus
Ajet 62
I neka se ničega ne boje i ni za čim neka ne tuguju Allahovi štićenici.
Sura Junus
Ajet 63
Oni koji budu vjerovali i koji se budu Allaha bojali.
Sura Junus
Ajet 64
"Za njih su dobre vijesti i na ovom i na onom svijetu - Allahove riječi niko ne može izmijeniti - to će zaista veliki uspjeh biti.
Sura Junus
Ajet 66
U Allahovoj je vlasti sve što je na nebesima i Zemlji. A oni koji se, pored Allaha, božanstvima klanjaju, povode se samo za pretpostavkama i samo uobražavaju.
Sura Junus
Ajet 68
Oni govore: "Allah je Sebi uzeo dijete!" - "Uzvišen je On i čist! On ni o kom ovisan nije! Sve što je na nebesima i na Zemlji Njegovo je! Vi za to nikakva dokaza nemate. Zašto o Allahu govorite ono što ne znate."
Sura Junus
Ajet 99
Da Gospodar tvoj hoće, na Zemlji bi doista bili svi vjernici. Pa zašto onda ti da nagoniš ljude da budu vjernici?
Sura Junus
Ajet 100
Nijedan čovjek nije vjernik bez Allahove volje; a On kažnjava one koji neće da razmisle.
Sura Junus
Ajet 101
Reci: "Posmatrajte ono što je na nebesima i na Zemlji!" - a ni od kakve koristi neće biti dokazi i opomene narodu koji neće da vjeruje.
Sura Er-Ra`d
Ajet 2
Allah je nebesa, vidite ih, bez stupova podigao, i onda se nad Aršom uzvisio, i Sunce i Mjesec potčinio, svako se kreće do roka određenog; On upravlja svim i potanko izlaže dokaze, da biste se uvjerili da ćete pred Gospodara svoga stati.
Sura Er-Ra`d
Ajet 4
Na Zemlji ima predjela koji jedni s drugima graniče i bašča ima lozom zasađenih, i njiva, i palmi sa više izdanaka i samo s jednim; iako upijaju jednu te istu vodu, plod nekih činimo ukusnijim od drugih. To su, doista, dokazi ljudima koji pamet imaju.
Sura Er-Ra`d
Ajet 8
Allah zna šta svako žensko nosi i šta materice kraće nose, a šta duže; u Njega sve ima mjeru.
Sura Er-Ra`d
Ajet 9
On zna nevidljivi i vidljivi svijet, On je Veličanstveni i Uzvišeni.
Sura Er-Ra`d
Ajet 10
Za Njega je jednak od vas onaj koji tiho govori i onaj koji to glasno čini, onaj koji se noću skriva i onaj koji po danu hodi.
Sura Er-Ra`d
Ajet 12
On vam pokazuje munju, da se uplašite i ponadate, i On stvara teške oblake.
Sura Er-Ra`d
Ajet 13
I grmljavina veliča i hvali Njega, a i meleki, iz strahopoštovanja prema Njemu; On šalje gromove i udara njima koga hoće - opet oni raspravljaju o Allahu, a On sve može.
Sura Er-Ra`d
Ajet 15
Allahu se pokorava sve što je na nebesima i na Zemlji, htjeli ili ne htjeli, a i sjene njihove ujutro i u sumrak.
Sura Er-Ra`d
Ajet 26
Kome hoće, Allah daje u obilju, i uskraćuje. Oni se raduju životu na ovom svijetu, a život na ovom svijetu prema onom svijetu samo je prolazno uživanje.
Sura Er-Ra`d
Ajet 33
Zar Allahu, Koji nad svakim bdi, što god uradi, zar da Njemu druge smatraju ravnim? Reci: "Opišite ih." Zar vi hoćete Njega učiti, kao da On ne zna šta ima na Zemlji, ili ih vi samo tako nazivate? Onima koji ne vjeruju čini se lijepim spletkarenje njihovo, i oni su s pravog puta zalutali. A onaj koga Allah u zabludu stavi neće imati nikoga da ga na pravi put uputi.
Sura Er-Ra`d
Ajet 40
Bilo da ti pokažemo dio onoga čime im prijetimo, bilo da ti život oduzmemo, tvoje je da objavljuješ, a Naše da tražimo polaganje računa.
Sura Er-Ra`d
Ajet 43
Oni koji ne vjeruju govore: "Ti nisi poslanik." Reci: "Meni i vama dovoljan će kao svjedok biti Allah, i onaj koji zna šta je Knjiga."
Sura Hud
Ajet 118
"A da je Gospodar tvoj htio, sve bi ljude sljedbenicima jedne vjere učinio. Međutim, oni će se uvijek u vjerovanju razilaziti"
Sura Ibrahim
Ajet 17
"Mučit će se da je proguta, ali je nikako neće moći proždrijeti i smrt će mu sa svih strana prilaziti, ali on neće umrijeti; njega će teška patnja čekati."
Sura El-Hidžr
Ajet 2
Zažalit će nevjernici često što nisu postali muslimani."
Sura Ibrahim
Ajet 21
"I izići će sve pred Allaha, pa će oni koji su bili tlaćeni reći glavešinama svojim: 'Mi smo bili vaše pristalice, možete li nam imalo Allahovu kaznu olakšati?' 'Da je nas Allah uputio' - odgovorit će oni - 'i mi bismo bili vas uputili. Žalili se mi ili trpjeli, svejedno nam je, spasa nama više neće biti.'"
Sura Ibrahim
Ajet 22
"I kada bude sve riješeno, šejtan će reći: 'Allah vam je pravo obećanje dao, a ja sam svoja obećanja iznevjerio; ali, ja nisam nikakve vlasti nad vama imao, samo sam vas pozivao i vi ste mi se odazivali; zato ne korite mene, već sami sebe; niti ja mogu vama pomoći, niti vi možete pomoći meni. Ja nemam ništa s tim što ste me prije smatrali Njemu ravnim.' Nevjernike sigurno čeka bolna patnja."
Sura Ibrahim
Ajet 32
"Allah je Stvoritelj nebesa i Zemlje; On spušta s neba kišu i čini da pomoću nje rađaju plodovi kojima se hranite; i daje vam da se koristite lađama koje plove morem voljom Njegovom, i daje vam da se rijekama koristite"
Sura Ibrahim
Ajet 33
"i daje vam da se koristite suncem i mjesecom, koji se stalno kreću, i daje vam da se koristite noći i danom."
Sura Ibrahim
Ajet 34
"I daje vam od svega onoga što od Njega išćete, i ako biste Allahove blagodati brojali, ne biste ih nabrojali. - čovjek je, uistinu, nepravedan i nezahvalan."
Sura Ibrahim
Ajet 42
"A ti nikako ne misli da Allah ne motri na ono što rade nevjernici! On im samo pušta do Dana kada će im oči ostati otvorene!"
Sura Ibrahim
Ajet 47
"Nemoj ni pomisliti da Allah neće održati obećanje Svoje poslanicima Svojim - Allah je, uistinu, Silan i Strog."
Sura En-Nahl
Ajet 2
"On šalje meleke s Objavom po volji Svojoj, onim robovima Svojim kojima hoće: Opominjite da nema drugog boga osim Mene i bojte Me se!"
Sura En-Nahl
Ajet 5
"I stoku On za vas stvara; njome se od hladnoće štitite, a i drugih koristi imate, njome se najviše i hranite"
Sura En-Nahl
Ajet 6
"ona vam je ukras kad je sa ispaše vraćate i kad je na pašu izgonite"
Sura En-Nahl
Ajet 7
"a nosi vam i terete u mjesta u koja bez velike muke ne biste stigli - Gospodar vaš je, uistinu, blag i milostiv."
Sura En-Nahl
Ajet 10
"On spušta s neba vodu koju pijete i kojom se natapa rastinje kojima stoku napasate."
Sura En-Nahl
Ajet 11
"On čini da vam pomoću nje raste žito, i masline, i palme, i grožđe, i svakovrsni plodovi - to je, zaista, dokaz za ljude koji razmišljaju..."
Sura En-Nahl
Ajet 12
"On čini da se noći i danom koristite, i Suncem i Mjesecom, a zvijezde su volji Njegovoj potčinjene - to su, uistinu, dokazi za ljude koji pameti imaju"
Sura En-Nahl
Ajet 14
"On čini da se morem koristite, da iz njega svježe meso jedete i da vadite nakit kojim se kitite - ti vidiš lađe kako ga sijeku da biste nešto iz obilja njegova stekli i da biste zahvalni bili."
Sura En-Nahl
Ajet 15
"On je po Zemlji nepomična brda pobacao da vas ona ne potrese, a i rijeke i puteve da se ispravno usmjeravate",
Sura En-Nahl
Ajet 16
"a i putokaze, a i po zvijezdama se oni upravljaju":
Sura En-Nahl
Ajet 22
"Vaš Bog je - jedan Bog! Srca onih koji u onaj svijet ne vjeruju, poriču, oni se ohološću razmeću"
Sura El-Hidžr
Ajet 4
A Mi smo uništili gradove samo u određeno vrijeme.
Sura El-Hidžr
Ajet 5
Nijedan narod ne može ni ubrzati ni usporiti konac svoj."
Sura El-Isra
Ajet 12
I Mi smo noć i dan kao dva znamenja učinili: znamenje za noć smo uklonili, a znamenje za dan smo vidnim učinili kako biste mogli da tražite od Gospodara svoga blagodati i da biste broj godina znali i da biste vrijeme računali i sve smo potanko objasnili.
Sura En-Nahl
Ajet 38
"Oni se zaklinju Allahom, najtežom zakletvom: 'Allah neće oživjeti onoga koji umre!' A hoće, to je Njegovo obećanje koje će se doista ispuniti - samo to većina ljudi ne zna."
Sura En-Nahl
Ajet 48
"Zar oni ne vide da sve ono što je Allah stvorio sad desno, sad lijevo, pruža sjene svoje Allahu poslušno ( čineći sedždu ) i da je i ono pokorno."
Sura En-Nahl
Ajet 49
"Allahu sedždu čini sve živo na nebesima i na Zemlji, u prvom redu meleki, a i oni se ne ohole",
Sura En-Nahl
Ajet 51
Allah kaže: "Dvojici bogova ne klanjajte se!", samo je jedan Bog, "i samo se Mene bojte!"
Sura En-Nahl
Ajet 61
"Kad bi Allah ljude zbog grijeha njihovog kažnjavao, ništa živo ne Zemlji ne bi ostavio, ali, On ih do roka određenog ostavlja, i kad rok njihov prođe, ni za tren ga jedan ne mogu ni odgoditi ni ubrzati."
Sura El-Isra
Ajet 15
Onaj ko ide pravim putem, od toga će samo on koristi imati, a onaj ko luta - na svoju štetu luta, i nijedan grješnik tuđe grijehe neće nositi. A Mi nijedan narod nismo kaznili dok poslanika nismo poslali!
Sura En-Nahl
Ajet 66
"Vi imate pouku i u stoci: 'Mi vam dajemo da iz utrobe njene mlijeko čisto pijete, koje nastaje od grizina u buragu i od krvi - ukusno onima koji ga piju.'
Sura En-Nahl
Ajet 67
"A od plodova palmi i loze pripremate piće i hranu prijatnu. To je, doista, dokaz onima koji pameti imaju."
Sura En-Nahl
Ajet 68
"Gospodar je tvoj pčelu nadahnuo: 'Pravi sebi kuće u brdima i u onome što naprave ljudi'
Sura En-Nahl
Ajet 69
'zatim, hrani se svakovrsnim plodovima, pa onda idi stazama Gospodara svoga, poslušno!' Iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja, koje je lijek ljudima. To je, uistinu, dokaz za ljude koji razmišljaju."
Sura En-Nahl
Ajet 70
"Allah vas stvara i poslije vam duše uzima; ima vas koji duboku starost doživite, pa brzo zaboravite ono što saznate. Allah je, zaista, Sveznajući i Svemoćni."
Sura En-Nahl
Ajet 75
"Allah navodi primjer roba u tuđem vlasništvu, koji ništa nema, i onoga koga smo Mi bogato obdarili i koji udjeljuje iz toga, i tajno i javno - zar su oni jednaki? Neka je hvaljen Allah! Ali, većina njih ne zna."
Sura En-Nahl
Ajet 77
"Allah zna sve tajne nebesa i Zemlje! A smak svijeta u tren će oka doći, ili još brže, jer je Allah, uistinu, Svemoćni!"
Sura En-Nahl
Ajet 80
"Allah vam daje da u kućama svojim stanujete, i daje vam od kože stoke šatore, koje lahko nosite kad na put idete i kad konačite, a od vune njihove, i dlake njihove, i kostrijeti njihove prostirku i korisne stvari, sve do određenog roka."
Sura En-Nahl
Ajet 81
"Od onoga što je stvorio - Allah vam hlad daje, i skloništa u brdima vam daje, i odjeću koja vas čuva od vrućine; daje vam i oklope koji vas u borbi štite: i tako vam upotpunjava blagodat Svoju, da biste bili poslušni."
Sura En-Nahl
Ajet 90
"Allah zahtijeva da se svačije pravo poštuje, dobro čini, i da se bližnjima udjeljuje, a razvrat i sve što je odvratno i nasilje zabranjuje; da pouku primite, On vas savjetuje."
Sura El-Isra
Ajet 59
A da ne šaljemo čuda, zadržava nas samo to što drevni narodi nisu u njih povjerovali; Semudu smo kao vidljivo čudo kamilu dali, ali oni u nju nisu povjerovali. A čuda šaljemo samo da zastrašimo.
Sura El-Isra
Ajet 66
Gospodar vaš vas radi pokreće lađe po moru da biste tražili Njegove blagodati, On je, zbilja, prema vama milostiv.
Sura El-Isra
Ajet 67
Kad vas na moru nevolja zadesi, tada nema onih kojima se inače klanjate, postoji samo On. A kad vas On na kopno spasi, vi se okrećete; čovjek je uvijek nezahvalan!
Sura El-Isra
Ajet 68
Zar ste sigurni da vas On neće u zemlju utjerati ili da protiv vas pješčanu oluju neće poslati, pa da onda sebi zaštitnika nećete naći?
Sura El-Isra
Ajet 69
Ili, zar ste sigurni da vas On po drugi put neće na more izvesti, i buru na vas poslati i potopiti vas zbog toga što ste bili nezahvalni? Tada ne biste nikoga našli ko bi Nas zbog vas na odgovornost pozvao.
Sura El-Isra
Ajet 70
Mi smo sinove Ademove doista odlikovali: dali smo im da kopnom i morem putuju, i opskrbili ih ukusnim jelima, i dali im velike prednosti nad mnogima koje smo stvorili.
Sura El-Isra
Ajet 86
A da hoćemo, Mi bismo učinili da iščezne ono što smo ti objavili, i ti, poslije, ne bi nikoga našao ko bi ti protiv Nas pomogao.
Sura El-Isra
Ajet 97
Onaj kome Allah ukaže na Pravi put - na pravom putu je, a onome koga u zabludu stavi, tome, mimo Njega, nećeš naći zaštitnika. Mi ćemo ih, na Sudnjem danu, sakupiti, licem zemlji okrenute, slijepe, nijeme i gluhe; boravište njihovo bit će Džehennem; kad god mu plamen jenja, pojačaćemo im oganj.
Sura El-Isra
Ajet 110
Reci: "Zovite: 'Allah', ili zovite: 'Svemilosni', a kako Ga god budete zvali, Njegova su imena najljepša. Ne izgovaraj na sav glas Kur'an kad molitvu obavljaš, a i ne prigušuj ga; traži sredinu između toga."
Sura El Bekare
Ajet 66
To smo učinili opomenom suvremenicima i pokoljenjima njihovim, a poukom onim koji se Allaha boje.
Sura Jusuf
Ajet 105
A koliko ima znamenja na nebesima i na zemlji pored kojih prolaze, od kojih oni glave okreću!
Sura Jusuf
Ajet 106
Većina ovih ne vjeruje u Allaha, nego druge Njemu smatra ravnim.
Sura Jusuf
Ajet 107
Zar mogu biti sigurni da ih nevolja, kao Allahova kazna, neće stići ili da ih Čas suđeni neće iznenaditi, a da oni to neće ni primijetiti?
Sura Jusuf
Ajet 110
I kad bi poslanici gotovo nadu gubili i pomišljali da će ih lašcima proglasiti, pomoć Naša bi im došla: Mi bismo spasili one koje smo Mi htjeli, a kazna Naša ne bi mimoišla narod nevjernički.
Sura El Bekare
Ajet 77
A zar oni ne znaju da Allah zna i ono što kriju i ono što pokazuju?!
Sura El-Enbija
Ajet 16
Mi nismo stvorili nebo i Zemlju i ono što je između njih, igrajući se.
Sura El-Enbija
Ajet 19
Njegovo je ono što je na nebesima i na Zemlji! A oni koji su kod Njega ne zaziru da Mu budu pokorni, i ne zamaraju se.
Sura Merjem
Ajet 75
Reci: "Onome ko je u zabludi, neka Svemilosni produži (zabludu)!" - Ali kad takvi dožive da se opomene ostvare, bilo kazna, bilo Smak svijeta, zbilja će saznati ko je u gorem položaju i ko ima pobornika manje.
Sura El-Enbija
Ajet 33
I On je Taj Koji je stvorio noć i dan, i Sunce i Mjesec, i svi oni u svemiru plove.
Sura El-Hadždž
Ajet 18
Zar ne vidiš da Allahu sedždu čine i oni na nebesima i oni na Zemlji, a i Sunce, i Mjesec, i zvijezde, i planine, i drveće, i životinje, i mnogi ljudi, a mnogi i kaznu zaslužuju. A koga Allah ponizi, niko ga ne može poštovanim učiniti; Allah ono što hoće radi.
Sura El-Mu`minun
Ajet 12
Mi smo, zaista, čovjeka od uzorka zemlje stvorili
Sura El-Mu`minun
Ajet 13
zatim ga kao kap sjemena na sigurno mjesto stavili
Sura El-Mu`minun
Ajet 14
pa onda kap sjemena ugruškom učinili, zatim od ugruška grudu mesa stvorili, pa od grude mesa kosti napravili, a onda kosti mesom zaodjenuli, i poslije ga, kao drugo stvorenje, oživljujemo, pa neka je uzvišen Allah, Najljepši Stvoritelj!
Sura El-Mu`minun
Ajet 17
Mi smo sedam nebesa iznad vas stvorili, i Mi bdijemo nad onim što smo stvorili.
Sura El-Mu`minun
Ajet 19
i pomoću nje bašće za vas podižemo od palmi i loze vinove - u njima mnogo voća imate, i vi ga jedete
Sura El-Mu`minun
Ajet 20
i drvo koje na Sinajskoj gori raste, koje zejtin daje, i začin je onima koji jedu.
Sura El-Mu`minun
Ajet 21
i stoka vam je pouka: Mi vam dajemo da pijete ono što se nalazi u utrobama njezinim, i vi od nje mnogo koristi imate i vi se njome hranite,
Sura El-Hadždž
Ajet 38
Allah, doista, štiti vjernike, Allah sigurno ne voli nijednog izdajnika, nezahvalnika.
Sura El-Mu`minun
Ajet 70
ili govore: Ludilo je pri njemu! Međutim, on im Istinu donosi, ali većina njih prezire Istinu.
Sura El-Mu`minun
Ajet 78
On vam daje sluh, i vid, i pameti; a kako malo vi zahvaljujete!
Sura El-Mu`minun
Ajet 79
On vas na Zemlji stvara, i pred Njim ćete se sakupiti
Sura El-Mu`minun
Ajet 80
On život i smrt daje i samo od Njega zavisi izmjena noći i dana, pa zašto ne shvatite?
Sura El-Enbija
Ajet 110
On zna glasno izgovorene riječi, zna i ono što krijete.
Sura El-Mu`minun
Ajet 115
Zar ste mislili da smo vas uzalud stvorili i da Nam se nećete povratiti?
Sura El-Furkan
Ajet 45
Zar ne vidiš kako Gospodar tvoj sjenu rasprostire - a da hoće, ostavio bi je da miruje. A zatim smo učinili da na nju Sunce ukazuje
Sura El-Furkan
Ajet 48
I On šalje vjetrove kao radosnu vijest, kao prethodnicu Milosti Svoje; i Mi s neba čistu vodu spuštamo
Sura El-Furkan
Ajet 50
A kišu Mi raspodjeljujemo među njih da bi razmislili, ali većina ljudi poriče blagodati.
Sura El-Furkan
Ajet 51
Da hoćemo, u svaki grad bismo poslali nekoga da opominje;
Sura El-Furkan
Ajet 53
On je dvije vodene površine jednu pored druge ostavio - jedna je pitka i slatka, druga slana i gorka, a između njih je pregradu i nevidljivu branu postavio
Sura El-Furkan
Ajet 54
On od vode stvara ljude i čini da su rod po krvi i tazbini. Gospodar tvoj je kadar sve.
Sura El-Furkan
Ajet 56
A Mi smo tebe poslali samo zato da radosne vijesti donosiš i da opominješ.
Sura El-Furkan
Ajet 58
Ti se pouzdaj u živog, koji ne može umrijeti, i veličaj Ga, i hvali! A dovoljno je to što grijehe robova Svojih zna
Sura El-Furkan
Ajet 61
Neka je Uzvišen Onaj Koji je na nebu sazvježđa stvorio i u njima dao Svjetiljku i Mjesec koji sja.
Sura En-Neml
Ajet 63
Onaj Koji vam u tminama, na kopnu i na moru, put pokazuje i Koji vjetrove kao radosnu vijest ispred milosti Svoje šalje. - Zar pored Allaha postoji drugi bog?! Kako je Allah visoko iznad onih koji druge Njemu ravnim smatraju!
Sura En-Neml
Ajet 64
Onaj Koji sve iz ničega stvara, Koji će, zatim to ponovo učiniti, i Koji vam opskrbu s neba i iz zemlje daje. - Zar pored Allaha postoji drugi bog?! Reci: 'Dokažite, ako Istinu govorite.
Sura En-Neml
Ajet 65
"Reci: 'Niko, osim Allaha, ni na nebu ni na Zemlji, ne zna gajb; i oni ne znaju kada će oživljeni biti.
Sura En-Neml
Ajet 72
Reci: "Stići će vas sigurno nešto od onoga što požurujete!
Sura En-Neml
Ajet 74
Gospodar tvoj dobro zna ono što grudi njihove taje i ono što oni na javu iznose.
Sura En-Neml
Ajet 75
Nema ničeg skrivenog ni na nebu ni na Zemlji, a da nije u Knjizi jasnoj.
Sura El-Kasas
Ajet 56
Ti, doista, ne možeš uputiti na Pravi put onoga koga ti želiš da uputiš, Allah ukazuje na Pravi put onome kome On hoće, i On dobro zna one koji će Pravim putem poći.
Sura El-Kasas
Ajet 68
Gospodar tvoj stvara šta hoće, i On odabira. Oni nemaju pravo da biraju. Uzvišen neka je Allah i vrlo visoko iznad onih koje s Njim izjednačuju!
Sura El-Kehf
Ajet 109
Reci: "Kada bi more bilo mastilo da se ispišu riječi Gospodara moga, more bi presahlo, ali ne i riječi Gospodara moga, pa i kad bismo ga proširili morem poput njega. “
Sura Er-Rum
Ajet 20
Jedan od znakova Njegovih je to što vas od zemlje stvara, i odjednom vas ljudi, svuda ima razasutih.
Sura Er-Rum
Ajet 21
I jedan od znakova Njegovih je to što za vas, od vrste vaše, stvara žene da se uz njih smirite, i što između vas uspostavlja ljubav i samilost. U tome, zbilja, ima znakova za ljude koji razmišljaju.
Sura Er-Rum
Ajet 22
I jedan od znakova Njegovih je stvaranje nebesa i Zemlje, i raznovrsnost jezika vaših i boja vaših; u tome,zaista,ima znakova za one koji znaju.
Sura Er-Rum
Ajet 23
i jedan od znakova Njegovih je san vaš noću i po danu, i nastojanje vaše da steknete nešto iz obilja Njegova; u tome, zaista, ima znakova za ljude koji čuju.
Sura Er-Rum
Ajet 40
Allah vas stvara i opskrbljuje: On će vam život oduzeti i na kraju vas oživiti. Postoji li ijedno božanstvo koje bilo šta od toga čini? Uzvišen neka je On i vrlo visoko iznad onih koje Njemu smatraju ravnim.
Sura Er-Rum
Ajet 46
Jedan od znakova Njegovih je to što On šalje vjetrove kao nosioce radosnih vijesti da vam da da milost Njegovu osjetite i da lađe voljom Njegovom plove i da iz obilja Njegova stječete, i da biste zahvalni bili.
Sura Er-Rum
Ajet 48
Allah je Taj Koji vjetrove šalje, pa oni oblake tjeraju i On ih po nebu, kako On hoće, rasprostire i na komade dijeli, pa ti vidiš kišu kako iz njih pada, i kad je On na one robove Svoje na koje želi prolije.oni se odjednom radošću ispune,
Sura Er-Rum
Ajet 51
A da pošaljemo vjetar i da oni vide da je sve požutjelo, oni bi, i poslije toga, blagodati poricali.
Sura Lukman
Ajet 20
Kako ne vidite da vam je Allah omogućio da se koristite svim onim što postoji na nebesima i na Zemlji i da vas darežljivo obasipa milošću Svojom, i vidljivom i nevidljivom? A ima ljudi koji raspravljaju o Allahu bez ikakva znanja, bez ikakve upute i bez knjige svjetilje.
Sura Lukman
Ajet 25
A da ih upitaš: 'Ko je stvorio nebesa i Zemlju?', sigurno bi rekli: 'Allah!', a ti reci: 'Hvaljen neka je Allah!', samo što većina njih ne zna.
Sura Lukman
Ajet 34
Samo Allah zna kad će Smak svijeta nastupiti, samo On spušta kišu i samo On zna šta je u matericama, a čovjek ne zna šta će sutra zaraditi i ne zna čovjek u kojoj će zemlji umrijeti; Allah, uistinu, sve zna i o svemu je obaviješten.
Sura Sedžda
Ajet 7
Koji sve savršeno stvara, Koji je prvog čovjeka stvorio od ilovače.
Sura Sedžda
Ajet 8
a potomstvo njegovo stvara od kapi hude tekućine.
Sura Sedžda
Ajet 9
zatim ga skladno uobličava i život mu udahne, i On vam sluh i vid i pamet daje, a kako vi malo zahvaljujete!
Sura En-Nur
Ajet 35
Allah je svjetlost nebesa i Zemlje! Primjer svjetlosti Njegove je udubina u zidu u kojoj je svjetiljka, svjetiljka je u kandilju, a kandilj je kao zvijezda blistava koja se užiže blagoslovljenim drvetom maslinovim, ni istočnim ni zapadnim, čije ulje gotovo da sija kad ga Vatra i ne dotakne; sama svjetlost nad svjetlošću! Allah vodi ka svjetlosti Svojoj onoga koga On hoće. Allah navodi primjere ljudima, Allah sve dobro zna.
Sura Sebe`
Ajet 1
Neka je hvaljen Allah, čije je sve ono na nebesima i sve ono na Zemlji! Hvaljen neka bude i na onom svijetu! On je Mudar i Sveznajući.
Sura Sebe`
Ajet 2
On zna šta u zemlju ulazi a šta iz nje izlazi, i šta se s neba spušta, a šta se na nj uspinje; On je Milostiv i On oprašta.
Sura Fatir
Ajet 38
Allah sigurno zna tajne nebesa i Zemlje; On dobro zna svačije misli.
Sura Fatir
Ajet 40
Reci: "Kažite vi meni koji su dio Zemlje stvorila božanstva vaša kojima se, umjesto Allahu, klanjate, i recite mi imaju li oni u stvaranju nebesa ikakva udjela, ili smo mnogobošcima Mi dali Knjigu, pa imaju u njoj dokaz za to!? Nijedno, već nevjernici jedni druge obmanjuju.
Sura El Bekare
Ajet 116
Nevjernici govore: "Allah je sebi dijete uzeo." Uzvišen neka je On! Naprotiv, Njemu pripada sve što je na nebesima i Zemlji i Njemu se sve pokorava.
Sura El Bekare
Ajet 117
On je Stvoritelj nebesa i Zemlje, a kada nešto odluči, On samo kaže: 'Budi!' i to biva.
Sura Es -Saffat
Ajet 6
Mi smo nebo najbliže vama sjajnim zvijezdama okitili
Sura Es -Saffat
Ajet 7
i čuvamo ga od svakoga šejtana prkosnoga
Sura Es -Saffat
Ajet 8
da ne prisluškuje društvo najviše; njih sa svih strana gađaju
Sura Es -Saffat
Ajet 9
da ih otjeraju: njih čeka patnja neprekidna
Sura Es -Saffat
Ajet 10
a onoga koji što ugrabi - stigne svjetlica plamteća.
Sura El Bekare
Ajet 164
U stvaranju nebesa i Zemlje, smjeni noći i dana, u lađi koja morem plovi s korisnim tovarom za ljude i kiši koju Allah pušta s neba, pa tako u život vraća zemlju nakon njenog mrtvila, po kojoj je rasijao svakojaka živa bića, u promjeni vjetrova i oblacima koji između neba i Zemlje lebde ima doista znakova za one koji razumijevaju.
Sura En-Nur
Ajet 43
Zar ne vidiš da Allah razgoni oblake, a onda ih spaja i jedne nad drugima gomila, pa ti vidiš kišu kako iz njih pada: On s neba, iz oblaka veličine brda, spušta grad, pa njime koga hoće pogodi, a koga hoće poštedi - blijesak munje Njegove gotovo da oduzima vid.
Sura Ez-Zumer
Ajet 32
Ima li nepravednijeg od onoga koji o Allahu govori laži i smatra Istinu lažnom kada mu ona dolazi? Zar u Džehennemu prebivalište za nevjernike neće biti?
Sura Ez-Zumer
Ajet 34
Sve što zažele u Gospodara svoga će naći, to će biti nagrada onima koji su dobra djela činili.
Sura Ez-Zumer
Ajet 35
Da bi Allah preko ružnih postupaka njihovih prešao, i da bi ih za lijepa djela koja su radili nagradio.
Sura Ez-Zumer
Ajet 62
Allah je Stvoritelj svega i On upravlja svim.
Sura Ez-Zumer
Ajet 64
Reci: 'Zar od mene tražite da nekoga drugog, osim Allaha, obožavam, o neznalice!'
Sura Ez-Zumer
Ajet 65
A tebi, i onima prije tebe, objavljeno je: 'Ako budeš druge Allahu ravnim smatrao, tvoja će djela sigurno propasti, a ti ćeš izgubljen biti.'
Sura Eš-Šura
Ajet 10
A u čemu god se vi razišli, presuda za to u Allaha je! To vam je, eto, Allah, Gospodar moj - u Njega se ja uzdam i Njemu se obraćam.
Sura Eš-Šura
Ajet 11
Stvoritelj nebesa i Zemlje! On vas kao parove stvara - a stvara parove i od stoke - da vas tako razmnožava. Niko nije kao On! On sve čuje i sve vidi.
Sura Eš-Šura
Ajet 20
Ko bude želio usjev Drugog Svijeta, njegov usjev ćemo i povećati! A ko bude želio usjev ovoga Svjeta, dat će mo mu ga, ali na Drugom Svijetu on nema nikakva udjela!
Sura Eš-Šura
Ajet 27
A Kad bi Allah svim Svojim robovima davao opskrbu u obilju, oni bi se na Zemlji osilili, ali On je daje s mjerom, onoliko koliko hoće! Zaista On dobro poznaje i vidi robove Svoje.
Sura Eš-Šura
Ajet 29
I od znakova je Njegovih stvaranje nebesa i Zemlje i živih bića koja je rasijao po njima; On ih je kadar sve sabrati kad bude htio.
Sura Eš-Šura
Ajet 32
I od Znakova su Njegovih lađe nalik na brda koje morem plove.
Sura Eš-Šura
Ajet 33
Ako želi, On umiri vjetar i one na površini njegovoj ostaju nepokretne - doista u tome ima dokaza za svakog strpljivog, zahvalnog.
Sura Eš-Šura
Ajet 34
Ili ih potopi, zbog onog što su su zaradili - a mnogo toga On i oprosti.
Sura Eš-Šura
Ajet 35
Da bi oni koji raspravljaju o dokazima Našim znali da im nema kud umaći.
Sura Fussilet
Ajet 47
"Samo On zna kad će Smak svijeta nastupiti. A ni plodovi ne izlaze iz cvjetnih čaški svojih, i nijedna žena ne zanese i ne rodi, a da On to ne zna. A na Dan kad ih On upita: 'Gdje su oni koje ste smatrali Meni ravnim?' - oni će odgovoriti: 'Javljamo Ti da niko od nas to ne tvrdi.'"
Sura El-Ahkaf
Ajet 3
"Mi smo nebesa i Zemlju, i ono što je između njih, sa Istinom stvorili i do roka određenog, ali nevjernici okreću glave od onoga čime se opominju."
Sura El-Hidžr
Ajet 19
"A Zemlju smo prostrli i po njoj nepomične planine razbacali i učinili da na njoj sve s mjerom raste."
Sura El-Hidžr
Ajet 20
"I dajemo vam iz nje hranu, a i onima koje vi ne hranite."
Sura El-Hidžr
Ajet 22
"Mi šaljemo vjetrove da oplođuju, a iz neba spuštamo kišu da imate šta piti - vi time ne možete raspolagati."
Sura El-Hidžr
Ajet 23
"I samo Mi dajemo život i smrt, i samo smo Mi vječni."
Sura El-Hidžr
Ajet 24
"I samo Mi znamo one koji su vam prethodili, i samo Mi znamo one koji će poslije doći."
Sura El-Hidžr
Ajet 25
"A On, Gospodar tvoj, zaista će ih sabrati. On je mudar i sve zna."
Sura El-Hidžr
Ajet 46
"Uđite u njih sigurni, straha oslobođeni!"
Sura El Bekare
Ajet 255
Allah je, nema boga osim Njega, Živi i Vječni! Održavatelj! Ne obuzima Ga ni drijemež ni san! Njegovo je ono što je na nebesima i na Zemlji! Ko se može pred Njim zauzimati bez Njegovog dopuštenja?! On zna šta je bilo prije i šta će biti poslije njih i oni ne mogu obuhvatiti od Njegovoga znanja osim koliko On želi! Njegova kursija obuhvaća i nebesa i Zemlju i Njemu nije teško održavati ih! On je Svevišnji i Veličanstveni!"
Sura El-Džumu`a
Ajet 1
Allaha slavi (i veliča) ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji, Vladara, Svetoga, Silnoga, Mudroga.
Sura Ez-Zuhruf
Ajet 74
Doista će zločinci u patnji džehenemskoj vječno ostati.
Sura Ez-Zuhruf
Ajet 75
Ona im se neće ublažiti i nikakve nade u spas neće imati, oni će u njoj očajni biti.
Sura Ez-Zuhruf
Ajet 76
Nismo im Mi nepravedni bili, nego su oni bili nepravedni.
Sura Ez-Zuhruf
Ajet 77
Oni će dozivati: 'O Malik! Neka Gospodar tvoj učini da umremo!' - a on će reći: 'Doista vi tu ostajete!'
Sura Ez-Zuhruf
Ajet 78
Mi smo vam slali Istinu, ali većina vas istinu prezire.
Sura Ez-Zuhruf
Ajet 79
Ako oni pletu zamke, i Mi ćemo zamke njima postaviti.
Sura Ez-Zuhruf
Ajet 80
Zar oni misle da Mi ne čujemo šta oni nasamo razgovaraju i kako se među sobom dogovaraju? Čujemo Mi, a izaslanici Naši, koji su uz njih, zapisuju.
Sura Et-Tevba
Ajet 25
"Allah vas je na mnogim bojištima pomagao,a i onoga dana na Hunejnu kad vas je mnoštvo vaše zanijelo, ali vam ono nije ni od kakve koristi bilo, nego vam je zemlja, koliko god da je bila prostrana, tijesna postala, pa ste se u bijeg dali."
Sura El-Hidžr
Ajet 77
to je doista pouka za one koji vjeruju".
Sura Et-Tevba
Ajet 40
"Ako ga vi ne pomognete, pa pomagao ga je Allah onda kad su ga oni koji ne vjeruju prisilili da ode, kad je s njim bio samo drug njegov, kad su njih dvojica bili u pećini, i kad je on rekao drugu svome: 'Ne brini Allah je s nama!' Pa je Allah spustio smiraj Svoj na njega i pomagao ga vojskom koju vi niste vidjeli i činio da riječ nevjernika bude donja, a Allahova riječ - ona je gornja. Allah je Silan i Mudar."
Sura El Bekare
Ajet 259
Ili za onoga koji je, prolazeći pored jednoga grada koji je bio do temelja porušen i pust, povikao: "Kako će Allah oživiti ove što su pomrli?!" I Allah ga mrtvim učini stotinu godina, a zatim ga oživi i upita: "Koliko si ostao?" On reče: "Ostao sam dan ili dio dana!" Tada mu reče: "Ne, ostao si stotinu godina! Pogledaj jelo svoje i piće svoje, nije se pokvarilo! A pogledaj i magarca svoga, da Te učinim znakom za ljude, a pogledaj i kosti, kako ih sastavljamo, a onda mesom oblažemo!" I kada njemu bi jasno, povika: "Ja znam da Allah doista sve može!
Sura Et-Tevba
Ajet 128
"Došao vam je Poslanik, jedan od vas, teško mu je što ćete na muke udariti, jedva čeka da pravim putem pođete, a prema vjernicima je blag i milostiv."
Sura Et-Tevba
Ajet 129
"A ako oni glavu okrenu, ti reci: 'Meni je dovoljan Allah, nema boga osim Njega: Samo se uzdam u Njega, On je Gospodar Arša veličanstvenoga!'"
Sura El-Hakka
Ajet 12
"da vam to poukom učinimo i da to od zaborava sačuva uho koje pamti."
Sura El-Murselat
Ajet 16
Zar Mi nismo drevne narode uništili
Sura El-Murselat
Ajet 17
i poslije njih i one koji su za njima dolazili?
Sura El-Murselat
Ajet 20
Zar vas od neznatne tekućine ne stvaramo?
Sura El-Murselat
Ajet 21
koju na pouzdano mjesto stavljamo
Sura El-Murselat
Ajet 22
do roka određenoga?
Sura El-Murselat
Ajet 23
Takva je Naša moć; a kako smo Mi samo moćni!
Sura El-Murselat
Ajet 25
Zar Mi nismo učinili Zemlju sabiralištem
Sura El-Murselat
Ajet 26
živih i mrtvih
Sura El-Murselat
Ajet 27
i na njoj nepomične visoke planine postavili, i zar vam Mi ne dajemo da slatku vodu pijete?
Sura En-Nazi`at
Ajet 13
A bit će to samo povik jedan
Sura En-Nazi`at
Ajet 27
A šta je teže: vas ili nebo stvoriti? On ga je sazdao
Sura En-Nazi`at
Ajet 28
svod njegov visoko digao i usavršio
Sura En-Nazi`at
Ajet 29
noći njegove mračnim, a dane svijetlim učinio
Sura En-Nazi`at
Ajet 30
Poslije toga je Zemlju zaoblio
Sura En-Nazi`at
Ajet 31
iz nje je vodu i pašnjake izveo
Sura En-Nazi`at
Ajet 32
i planine nepomičnim učinio
Sura En-Nazi`at
Ajet 33
na uživanje vama i stoci vašoj
Sura En-Nazi`at
Ajet 43
Ti ne znaš, pa kako da o njemu zboriš
Sura En-Nazi`at
Ajet 44
o njemu samo Gospodar tvoj zna.
Sura `Abese
Ajet 21
zatim mu život oduzme i učini da bude sahranjen
Sura `Abese
Ajet 25
Mi obilnu kišu prolijevamo
Sura `Abese
Ajet 29
i masline i palme
Sura `Abese
Ajet 30
i bašče guste
Sura `Abese
Ajet 31
i voće i trave
Sura `Abese
Ajet 32
na uživanje vama i stoci vašoj
Sura El-Fedžr
Ajet 3
i parnog i neparnog
Sura Et-Tekvir
Ajet 16
i koje se kreću i iz vida gube
Sura Et-Tekvir
Ajet 17
i noći kad ona veo spušta
Sura El-Fedžr
Ajet 4
i noći kada nastaje
Sura Et-Tekvir
Ajet 18
i zorom kad diše
Sura El-Fedžr
Ajet 5
zar to pametnom zakletva nije
Sura El-Beled
Ajet 3
i roditeljem i onim koga je rodio
Sura El-Beled
Ajet 7
Zar misli da ga niko vidio nije?
Sura El-Beled
Ajet 8
Zar mu nismo dali oka dva
Sura El-Beled
Ajet 9
jezik i usne dvije
Sura El-Beled
Ajet 10
i na dobro i na zlo mu ukazali?
Sura Eš-Šems
Ajet 1
Tako mi Sunca i svjetla njegova!
Sura Eš-Šems
Ajet 2
i Mjeseca kad ga prati
Sura Eš-Šems
Ajet 3
i dana kada ga vidljivim učini
Sura Eš-Šems
Ajet 4
noći kada ga zakloni
Sura Eš-Šems
Ajet 5
i neba i Onoga Koji ga sazda
Sura Eš-Šems
Ajet 6
i Zemlje i Onoga Koji je ravnom učini
Sura Eš-Šems
Ajet 7
i duše i Onoga Koji je stvori
Sura Eš-Šems
Ajet 15
ne strahujući zbog toga od odgovornosti
Sura El-Lejl
Ajet 1
Tako mi noći kada sve zakrije
Sura El-Lejl
Ajet 2
i dana kad svane
Sura El-Lejl
Ajet 13
i jedino Nama pripada i onaj i ovaj svijet.
Sura Ed-Duha
Ajet 1
Tako mi jutra
Sura Ed-Duha
Ajet 2
i noći kad se utiša
Sura El-Fedžr
Ajet 14
Gospodar tvoj motri stalno
Sura El-Fedžr
Ajet 15
A čovjek, kada ga Gospodar njegov iskuša pa mu počast ukaže i blagodatima ga obaspe, rekne: 'Gospodar moj mene je počastvovao
Sura El-Fedžr
Ajet 16
A kad ga iskuša i opskrbu njegovu oskudnom učini, onda rekne: 'Gospodar moj me je ponizio
Sura Et-Tin
Ajet 1
Tako mi smokve i masline
Sura Et-Tin
Ajet 2
i Sinajske gore
Sura Et-Tin
Ajet 3
i grada ovog, sigurnog
Sura Et-Tin
Ajet 8
Zar Allah nije sudija najpravedniji?!
Sura El-Bejjine
Ajet 8
Njihova nagrada kod Njihova Gospodara su: edenski vrtovi kroz koje će rijeke teći, u kojima će vječno i zauvijek boraviti: Allah će biti njima zadovoljan, a i oni će biti Njime zadovoljni. To će biti za onoga koji se bude bojao Gospodara svoga.
Sura Ez-Zelzele
Ajet 7
Onaj ko bude uradio koliko trun dobra - vidjet će ga
Sura Ez-Zelzele
Ajet 8
a onaj ko bude uradio i koliko trun zla - vidjet će ga.
Sura El-Adijat
Ajet 1
Tako mi onih koji dahćući jure
Sura El-`Asr
Ajet 1
Tako mi vremena
Sura El-Ihlas
Ajet 1
Reci: 'On je Allah - Jedan!
Sura El-Ihlas
Ajet 3
Nije rodio i rođen nije
Sura El-Ihlas
Ajet 4
niko Mu ravan nije
Sura Ali -Imran
Ajet 13
Vi ste imali znak u dvjema grupama koje su se sukobile: jednoj koja se borila na Allahovom putu, i drugoj, nevjerničkoj, kojoj se činilo da ih svojim očima vidi dva puta više! A Allah Svojom pomoći podržava koga On hoće! To je, doista pouka za one koji su dalekovidni!
Sura Ali -Imran
Ajet 29
Reci: "Skrivali vi ono što je u prsima vašim ili pokazivali, Allah to zna! A On zna sve što je na nebesima i što je na Zemlji! Allah je nad svime moćan!
Sura Ali -Imran
Ajet 30
Onoga dana kada svaka osoba nađe pred sobom dobro koje je uradila, ono zla što je uradila, poželjet će da je između njih i njega udaljenost velika! A Allah vas na Sebe upozorava i Allah je blag prema robovima Svojim!
Sura Ali -Imran
Ajet 74
On Svoju milost daje kome hoće. A Allah je posjednik velikog dobra.
Sura Ali -Imran
Ajet 109
i Allahu pripada sve što je na nebesima i što je na Zemlji, i Allahu se sve stvari vraćaju!
Sura Ali -Imran
Ajet 189
Allahu pripada vlast na nebesima i na Zemlji i Allah je svemoćan!
Sura Ali -Imran
Ajet 194
Gospodaru naš, daj nam ono što si nam obećao preko Svojih poslanika i ne ponizi nas na Sudnjem danu! Ti, doista, ne kršiš obećanje Svoje!
Sura En-Nisa`
Ajet 38
I oni koji troše imanja svoja pretvarajući se pred ljudima, a u Allaha i onaj svijet ne vjeruju! A kome je šejtan drug, to mu je zao drug!
Sura En-Nisa`
Ajet 40
Allah neće ni trunku nepravde učiniti, pa ako bude dobro djelo, On će to umnogostručiti i od Sebe nagradu veliku dati!
Sura En-Nisa`
Ajet 80
Ko se pokori Poslaniku, pokorio se i Allahu, a ko glavu okrene, pa Mi te nismo poslali da im čuvar budeš!
Sura El - Burudž
Ajet 13
On ni iz čega stvara, i ponovo će to učiniti
Sura El - Burudž
Ajet 14
I On prašta, i pun je ljubavi
Sura El - Burudž
Ajet 15
Gospodar Arša, Uzvišeni.
Sura Et-Tegabun
Ajet 1
Allaha slavi (i veliča) ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji
Sura Et-Tegabun
Ajet 2
On je Onaj Koji vas stvara, pa ima od vas i nevjernika, a ima od vas i vjernika. Sve što vi radite Allah dobro vidi.
Sura Et-Tegabun
Ajet 3
On je nebesa i Zemlju s Istinom stvorio i On vama obličje daje i likove vaše čini lijepim, i k Njemu je povratak.
Sura Et-Tegabun
Ajet 4
On zna šta na nebesima i na Zemlji postoji i zna šta krijete i šta pokazujete! Allah savršeno zna šta grudi kriju.
Sura Et-Tegabun
Ajet 6
Zato što su govorili kad su im poslanici njihovi jasne dokaze donosili: 'Zar da nas ljudi upućuju?' Pa nisu vjerovali i okretali su se; a Allahu nije niko potreban, Allah nije ni o kome ovisan, On je jedini hvale dostojan!
Sura El-Kijame
Ajet 23
u Gospodara će svoga gledati.
Sura El-Kijame
Ajet 37
Zar nije bio kap sjemena koja se ubaci?
Sura El-Kijame
Ajet 38
Zatim ugrušak kome On onda razmjer odredi i skladnim mu lik učini.
Sura El-Kijame
Ajet 39
I od njega dvije vrste, muškarca i ženu, stvori
Sura El-Kijame
Ajet 40
I zar Taj nije kadar mrtve oživiti?
Sura El-Mulk
Ajet 23
Reci: 'On sve stvara, daje vam sluh i vid i pamet, a vi se malo zahvaljujete!
Sura El-Mulk
Ajet 30
Reci: 'šta mislite, ako vam vode presuše, ko će vam tekuću vodu dati?