Vjerovjesnici i njihovi narodi i drugi prijašnji narodi

Pronađeno 38 povezanih ajeta

Preuzmi temu (Print)
1

Sura El-Enfal

Ajet 31

Kada im se riječi Naše kazuju, govore: Već smo čuli! Da hoćemo, i mi bismo tako nešto rekli; to su samo izmišljotine naroda drevnih

2

Sura El-Enfal

Ajet 38

Reci onima koji ne vjeruju: ako se okane, bit će im oprošteno ono što je prije bilo; a ako se ne okane - pa zna se šta je s drevnim narodima bilo

3

Sura El-Hidžr

Ajet 7

Zašto nam meleke ne dovedeš, ako je istina što govoriš.

4

Sura En-Nahl

Ajet 43

"Mi smo i prije tebe samo ljude kao poslanike slali i objavljivali im - pitajte sljedbenike Knjige ako ne znate"

5

Sura Jusuf

Ajet 109

A Mi smo i prije tebe samo ljude slali, građane kojima smo objave objavljivali. Zar ovi ne putuju po svijetu, pa ne vide kako su skončali oni prije njih, - a ahiret je zaista bolji za one koji se budu Allaha bojali - zar se nećete opametiti!

6

Sura Jusuf

Ajet 110

I kad bi poslanici gotovo nadu gubili i pomišljali da će ih lašcima proglasiti, pomoć Naša bi im došla: Mi bismo spasili one koje smo Mi htjeli, a kazna Naša ne bi mimoišla narod nevjernički.

7

Sura Jusuf

Ajet 111

U kazivanju o njima pouka je za one koji su razumom obdareni. Kur´an nije izmišljena besjeda, on priznaje da su istinite knjige prije njega objavljene, i objašnjava sve, i putokaz je i milost narodu koji vjeruje.

8

Sura Merjem

Ajet 59

"Njih smijeniše naraštaji, koji namaz napustiše i za požudama pođoše; oni će propast susresti

9

Sura El-Enbija

Ajet 7

I prije tebe smo samo ljude slali kojima smo objavljivali, zato pitajte ljude od znanja ako ne znate vi!

10

Sura El-Furkan

Ajet 20

Mi prije tebe nismo poslali nijednog poslanika koji nije jeo i po trgovima hodao. Mi činimo da jedni druge u iskušenje dovodite, pa izdržite! A Gospodar tvoj vidi sve.

11

Sura El-Ahkaf

Ajet 21

"I spomeni brata Adovog, kad je narod svoj u Ahkafu opominjao - a bilo je i prije njega i poslije njega opominjatelja: ne obožavajte nikoga osim Allaha! Ja se bojim za vas kazne na Velikom danu!"

12

Sura El-Ahkaf

Ajet 27

" A naselja oko vas smo uništili, i objasnili smo im bili na razne načine dokaze, ne bi li se pokajali."

13

Sura El-Kamer

Ajet 13

a njega smo nosili na onoj lađi od dasaka i klinaca sagrađenoj,

14

Sura El-Kamer

Ajet 15

I Mi to ostavismo kao pouku – pa ima li ikoga ko bi pouku primio?

15

Sura El-Hidžr

Ajet 58

"Mi smo poslani narodu navjerničkom" - rekoše -

16

Sura El-Hidžr

Ajet 59

"samo ćemo svu Lutovu čeljad spasiti",

17

Sura El -Ahzab

Ajet 39

Za one koji su Allahove poslanice dostavljali i od Njega strahovali, i koji se nikoga, osim Allaha, nisu bojali. - A dovoljno je to što će pred Allahom račun polagati!

18

Sura El-Kamer

Ajet 23

I Semud u opomene nije vjerovao.

19

Sura El-Kamer

Ajet 24

Zar da slijedimo jednog od nas!' - govorili su. 'Tada bismo, uistinu, bili u zabludi i bili bismo ludi.

20

Sura El-Kamer

Ajet 25

Zar baš njemu, između nas, da bude poslana Objava?! Ne, on je lažljivac oholi!

21

Sura El-Kamer

Ajet 26

Saznat će oni sutra ko je lažljivac oholi!

22

Sura El-Kamer

Ajet 27

Mi ćemo poslati kamilu da bismo ih iskušali, pa pričekaj ih i budi strpljiv.

23

Sura El-Kamer

Ajet 28

I upozori ih da će se voda između njih i nje dijeliti, svakom obroku pristupit će onaj čiji je red!

24

Sura El-Kamer

Ajet 29

Ali oni pozvaše jednog od svojih, pa se on spremi i prekla je,

25

Sura El-Kamer

Ajet 30

i kakve su bile kazna Moja i opomene Moje

26

Sura El-Kamer

Ajet 31

Mi poslasmo na njih jedan jedini krik, i oni postadoše poput zdrobljenog suhog lišća

27

Sura El-Kamer

Ajet 33

Narod Lutov poricao je opomene.

28

Sura El-Kamer

Ajet 34

Na njih vjetar, pun pijeska, poslasmo, samo ne na Lutovu porodicu, nju u svitanje spasismo

29

Sura El-Kamer

Ajet 35

iz milosti Naše. Eto, tako Mi nagrađujemo one koji zahvaljuju

30

Sura El-Kamer

Ajet 36

A on im je bio prijetio silom Našom, ali su oni u prijetnje sumnjali

31

Sura El-Kamer

Ajet 37

Oni su od njega goste njegove tražili, pa smo ih Mi oslijepili: 'Iskusite kaznu Moju i prijetnje Moje!

32

Sura El-Kamer

Ajet 38

A rano izjutra stiže ih kazna koju će neprestano osjećati

33

Sura El-Kamer

Ajet 39

Iskusite kaznu Moju i prijetnje Moje!

34

Sura El-Kamer

Ajet 41

I faraonovoj porodici opomene dolaziše

35

Sura El-Kamer

Ajet 42

ali oni porekoše sve znakove Naše, pa ih Mi kaznismo onako kako kažnjava Silni i Moćni

36

Sura Es -Saffat

Ajet 71

A i prije njih su većinom drevni narodi u zabludi bili

37

Sura Es -Saffat

Ajet 72

Mi smo im slali one koji su ih opominjali

38

Sura Es -Saffat

Ajet 73

zato pogledaj kakav je bio kraj onih koji su bili opomenuti