Sura El Fatiha
Ajet 1
U ime Allaha, Svemilosnog, Milostivog!
Sura El Bekare
Ajet 1
Elif-Lam-Mim
Sura El Bekare
Ajet 2
Ova Knjiga, u koju nema sumnje, Uputa je onima koji se Allaha boje.
Sura El-En`am
Ajet 154
Mi smo Musau Knjigu dali da učinimo potpunom blagodat onome koji će prema njoj postupati i kao objašnjenje svemu i uputu i milost, da bi oni povjerovali da će pred Gospodara svoga stati.
Sura El-En`am
Ajet 157
I da ne kažete: Da je Knjiga objavljena nama, bolje bismo se od njih držali pravog puta. Pa objavljuje vam se, eto, od Gospodara vašeg jasan dokaz i uputstvo i milost; i ima li, onda, nepravednijeg od onoga koji Allahove dokaze ne priznaje i od njih se okreće? A Mi ćemo teškom mukom kazniti one koji se od dokaza Naših odvraćaju zato što to stalno čine.
Sura Hud
Ajet 1
Elif-lam-ra. Ovo je Knjiga čiji se ajeti pomno nižu i od vremena do vremena objavljuju, od Mudrog i Sveznajućeg
Sura Er-Ra`d
Ajet 31
Kad bi se kakvim Kur'anom brda pokrenula ili zemlja iskomadala ili mrtvi dozvali; Allahu pripada sve! A zar ne znaju vjernici da nevjernike će nesreća neprestano pogađati ili će se u blizini mjesta njihova događati, zbog onoga što rade - sve dok se Allahova prijetnja ne ispuni. Allah će sigurno održati obećanje.
Sura El-Isra
Ajet 39
To je mudrost koju ti Gospodar tvoj objavljuje. I ne dodaji Allahu drugog boga da ne bi u Džehennem bio bačen, prekoren i od milosti Njegove udaljen.
Sura El-Kehf
Ajet 1
Hvaljen neka je Allah Koji Svome robu objavljuje Knjigu, i nije je dao iskrivljenu, nego
Sura El-Enbija
Ajet 10
Mi vam Knjigu objavljujemo u kojoj je slava vaša, pa zašto se ne opametite?
Sura En-Nur
Ajet 1
Objavljujemo ovu suru i njezine propise činimo obaveznim! U njoj objavljujemo jasne dokaze da biste pouku primili.
Sura Eš-Šu`ara`
Ajet 192
I Kur'an je sigurno objava Gospodara svjetova;
Sura Eš-Šu`ara`
Ajet 193
Donosi ga povjerljivi Džibril,
Sura Eš-Šu`ara`
Ajet 194
na srce tvoje, da opominješ,
Sura Eš-Šu`ara`
Ajet 195
na jasnom arapskom jeziku.
Sura Eš-Šu`ara`
Ajet 196
On je spomenut u knjigama poslanika prijašnjih;
Sura Eš-Šu`ara`
Ajet 197
Zar ovim nije dokaz to što za njega znaju učeni ljudi sinova Israilovih?
Sura Eš-Šu`ara`
Ajet 210
Kur'an ne donose šejtani,
Sura Eš-Šu`ara`
Ajet 211
Nezamislivo je da to oni čine; oni to nisu kadri;
Sura Eš-Šu`ara`
Ajet 212
Oni nikako ne mogu da ga prisluškuju.
Sura El Bekare
Ajet 155
Mi ćemo vas u iskušenje dovoditi, malo strahom i gladovanjem, te gubljenjem imetka, života i ljetine A ti obraduj strpljive
Sura El Bekare
Ajet 156
One koji, kada ih kakva nevolja zadesi, samo kažu: "Mi smo Allahovi i Njemu ćemo se vratiti.
Sura El Bekare
Ajet 157
To su oni kojima pripadaju blagoslovi od Gospodara njihovoga i milost, ti su na Pravom putu.
Sura En-Nisa`
Ajet 1
O ljudi, bojte se Gospodara svoga, Koji vas je stvorio od jedne osobe, od koje je njen par stvorio, a od njih dvoje mnoge muškarce i žene rasijao! Bojte se Allaha, Čijim imenom jedni druge molite, i čuvajte rodbinske veze! Allah doista nad vama bdije!
Sura El Bekare
Ajet 185
U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur'ana, koji je putokaz ljudima, jasan dokaz Pravog puta i razlikovanja dobra od zla. Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga posti, a ko bolestan bude ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti. Allah hoće da vam olakša, a ne da teškoće imate, da određeni broj dana ispunite i da Allaha veličate za uputu koju vam je dao, te da zahvalni budete
Sura El Bekare
Ajet 255
Allah je, nema boga osim Njega, Živi i Vječni! Održavatelj! Ne obuzima Ga ni drijemež ni san! Njegovo je ono što je na nebesima i na Zemlji! Ko se može pred Njim zauzimati bez Njegovog dopuštenja?! On zna šta je bilo prije i šta će biti poslije njih i oni ne mogu obuhvatiti od Njegovoga znanja osim koliko On želi! Njegova kursija obuhvaća i nebesa i Zemlju i Njemu nije teško održavati ih! On je Svevišnji i Veličanstveni!"
Sura El Bekare
Ajet 285
Poslanik vjeruje u ono što mu se objavljuje od Gospodara Njegova, i vjernici, svaki od njih vjeruje u Allaha, i meleke Njegove, i Knjige Njegove, i poslanike Njegove, mi među poslanicima Njegovim ne pravimo podjelu! Oni govore: "Čujemo i pokoravamo se. Molimo Te za oprost, Gospodaru naš, i Tebi se vraćamo!"
Sura El-Murselat
Ajet 1
Tako mi onih koji se jedan za drugim šalju
Sura Et-Tekvir
Ajet 1
Kada se Sunce smota i izgubi sjaj
Sura El-Fedžr
Ajet 2
i deset noći
Sura Et-Tekvir
Ajet 20
moćnog, od Gospodara Arša cijenjenog
Sura Et-Tekvir
Ajet 21
Kome se drugi potčinjavaju, tamo pouzdanog
Sura El-`Asr
Ajet 3
samo ne oni koji vjeruju i dobra djela čine, i koji jedni drugima istinu preporučuju i koji jedni drugima preporučuju strpljenje.
Sura En-Nasr
Ajet 1
Kada Allahova pomoć i pobjeda dođu
Sura El-Ihlas
Ajet 1
Reci: 'On je Allah - Jedan!
Sura El-Felek
Ajet 1
Reci: 'Utječem se Gospodaru svitanja
Sura En-Nisa`
Ajet 82
A zašto oni ne proučavaju Kur'an? Jer, da je on od nekoga drugog, a ne od Allaha, oni bi u njemu našli mnoge protivurječnosti!
Sura El-Hidžr
Ajet 87
Mi smo ti objavili sedam ajeta, koji se ponavljaju, i Kur'an veličanstveni ti objavljujemo.
Sura El-Muzzemmil
Ajet 3
polovinu njezinu i malo manje od nje
Sura El-Muzzemmil
Ajet 4
ili malo više od nje, i izgovaraj Kur'an pažljivo,
Sura El-Muzzemmil
Ajet 5
Mi ćemo ti, doista, teške riječi slati
Sura El-Muzzemmil
Ajet 10
I otrpi ono što oni govore i izbjegavaj ih na prikladan način
Sura El-Kijame
Ajet 40
I zar Taj nije kadar mrtve oživiti?
Sura El-Kamer
Ajet 54
Oni koji su se Allaha bojali bit će u dženetskim baščama i pored rijeka
Sura El-Kamer
Ajet 55
na mjestu u kome će biti zadovoljni, kod Vladara Svemoćnoga.