Fadileti Kur'ana i sureta

Pronađeno 45 povezanih ajeta

Preuzmi temu (Print)
1

Sura El Fatiha

Ajet 1

U ime Allaha, Svemilosnog, Milostivog!

2

Sura El Bekare

Ajet 1

Elif-Lam-Mim

3

Sura El Bekare

Ajet 2

Ova Knjiga, u koju nema sumnje, Uputa je onima koji se Allaha boje.

4

Sura El-En`am

Ajet 154

Mi smo Musau Knjigu dali da učinimo potpunom blagodat onome koji će prema njoj postupati i kao objašnjenje svemu i uputu i milost, da bi oni povjerovali da će pred Gospodara svoga stati.

5

Sura El-En`am

Ajet 157

I da ne kažete: Da je Knjiga objavljena nama, bolje bismo se od njih držali pravog puta. Pa objavljuje vam se, eto, od Gospodara vašeg jasan dokaz i uputstvo i milost; i ima li, onda, nepravednijeg od onoga koji Allahove dokaze ne priznaje i od njih se okreće? A Mi ćemo teškom mukom kazniti one koji se od dokaza Naših odvraćaju zato što to stalno čine.

6

Sura Hud

Ajet 1

Elif-lam-ra. Ovo je Knjiga čiji se ajeti pomno nižu i od vremena do vremena objavljuju, od Mudrog i Sveznajućeg

7

Sura Er-Ra`d

Ajet 31

Kad bi se kakvim Kur'anom brda pokrenula ili zemlja iskomadala ili mrtvi dozvali; Allahu pripada sve! A zar ne znaju vjernici da nevjernike će nesreća neprestano pogađati ili će se u blizini mjesta njihova događati, zbog onoga što rade - sve dok se Allahova prijetnja ne ispuni. Allah će sigurno održati obećanje.

8

Sura El-Isra

Ajet 39

To je mudrost koju ti Gospodar tvoj objavljuje. I ne dodaji Allahu drugog boga da ne bi u Džehennem bio bačen, prekoren i od milosti Njegove udaljen.

9

Sura El-Kehf

Ajet 1

Hvaljen neka je Allah Koji Svome robu objavljuje Knjigu, i nije je dao iskrivljenu, nego

10

Sura El-Enbija

Ajet 10

Mi vam Knjigu objavljujemo u kojoj je slava vaša, pa zašto se ne opametite?

11

Sura En-Nur

Ajet 1

Objavljujemo ovu suru i njezine propise činimo obaveznim! U njoj objavljujemo jasne dokaze da biste pouku primili.

12

Sura Eš-Šu`ara`

Ajet 192

I Kur'an je sigurno objava Gospodara svjetova;

13

Sura Eš-Šu`ara`

Ajet 193

Donosi ga povjerljivi Džibril,

14

Sura Eš-Šu`ara`

Ajet 194

na srce tvoje, da opominješ,

15

Sura Eš-Šu`ara`

Ajet 195

na jasnom arapskom jeziku.

16

Sura Eš-Šu`ara`

Ajet 196

On je spomenut u knjigama poslanika prijašnjih;

17

Sura Eš-Šu`ara`

Ajet 197

Zar ovim nije dokaz to što za njega znaju učeni ljudi sinova Israilovih?

18

Sura Eš-Šu`ara`

Ajet 210

Kur'an ne donose šejtani,

19

Sura Eš-Šu`ara`

Ajet 211

Nezamislivo je da to oni čine; oni to nisu kadri;

20

Sura Eš-Šu`ara`

Ajet 212

Oni nikako ne mogu da ga prisluškuju.

21

Sura El Bekare

Ajet 155

Mi ćemo vas u iskušenje dovoditi, malo strahom i gladovanjem, te gubljenjem imetka, života i ljetine A ti obraduj strpljive

22

Sura El Bekare

Ajet 156

One koji, kada ih kakva nevolja zadesi, samo kažu: "Mi smo Allahovi i Njemu ćemo se vratiti.

23

Sura El Bekare

Ajet 157

To su oni kojima pripadaju blagoslovi od Gospodara njihovoga i milost, ti su na Pravom putu.

24

Sura En-Nisa`

Ajet 1

O ljudi, bojte se Gospodara svoga, Koji vas je stvorio od jedne osobe, od koje je njen par stvorio, a od njih dvoje mnoge muškarce i žene rasijao! Bojte se Allaha, Čijim imenom jedni druge molite, i čuvajte rodbinske veze! Allah doista nad vama bdije!

25

Sura El Bekare

Ajet 185

U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur'ana, koji je putokaz ljudima, jasan dokaz Pravog puta i razlikovanja dobra od zla. Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga posti, a ko bolestan bude ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti. Allah hoće da vam olakša, a ne da teškoće imate, da određeni broj dana ispunite i da Allaha veličate za uputu koju vam je dao, te da zahvalni budete

26

Sura El Bekare

Ajet 255

Allah je, nema boga osim Njega, Živi i Vječni! Održavatelj! Ne obuzima Ga ni drije­mež ni san! Njegovo je ono što je na nebesi­ma i na Zemlji! Ko se može pred Njim zauzi­mati bez Njegovog dopuštenja?! On zna šta je bilo prije i šta će biti poslije njih i oni ne mogu obuhvatiti od Njegovoga znanja osim koliko On želi! Njegova kursija obuhvaća i nebesa i Zemlju i Njemu nije teško održavati ih! On je Svevišnji i Veličanstveni!"

27

Sura El Bekare

Ajet 285

Poslanik vjeruje u ono što mu se objavljuje od Gospodara Njegova, i vjernici, svaki od njih vjeruje u Allaha, i meleke Njegove, i Knjige Njegove, i poslanike Njegove, mi među poslanicima Njegovim ne pravimo podjelu! Oni govore: "Čujemo i pokoravamo se. Molimo Te za oprost, Gospodaru naš, i Tebi se vraćamo!"

28

Sura El-Murselat

Ajet 1

Tako mi onih koji se jedan za drugim šalju

29

Sura Et-Tekvir

Ajet 1

Kada se Sunce smota i izgubi sjaj

30

Sura El-Fedžr

Ajet 2

i deset noći

31

Sura Et-Tekvir

Ajet 20

moćnog, od Gospodara Arša cijenjenog

32

Sura Et-Tekvir

Ajet 21

Kome se drugi potčinjavaju, tamo pouzdanog

33

Sura El-`Asr

Ajet 3

samo ne oni koji vjeruju i dobra djela čine, i koji jedni drugima istinu preporučuju i koji jedni drugima preporučuju strpljenje.

34

Sura En-Nasr

Ajet 1

Kada Allahova pomoć i pobjeda dođu

35

Sura El-Ihlas

Ajet 1

Reci: 'On je Allah - Jedan! 

36

Sura El-Felek

Ajet 1

Reci: 'Utječem se Gospodaru svitanja

37

Sura En-Nisa`

Ajet 82

A zašto oni ne proučavaju Kur'an? Jer, da je on od nekoga drugog, a ne od Allaha, oni bi u njemu našli mnoge protivurječnosti!

38

Sura El-Hidžr

Ajet 87

Mi smo ti objavili sedam ajeta, koji se ponavljaju, i Kur'an veličanstveni ti objavljujemo.

39

Sura El-Muzzemmil

Ajet 3

polovinu njezinu i malo manje od nje

40

Sura El-Muzzemmil

Ajet 4

ili malo više od nje, i izgovaraj Kur'an pažljivo,

41

Sura El-Muzzemmil

Ajet 5

Mi ćemo ti, doista, teške riječi slati

42

Sura El-Muzzemmil

Ajet 10

I otrpi ono što oni govore i izbjegavaj ih na prikladan način

43

Sura El-Kijame

Ajet 40

I zar Taj nije kadar mrtve oživiti?

44

Sura El-Kamer

Ajet 54

Oni koji su se Allaha bojali bit će u dženetskim baščama i pored rijeka

45

Sura El-Kamer

Ajet 55

na mjestu u kome će biti zadovoljni, kod Vladara Svemoćnoga.