Sura El-A`raf
Ajet 37
Ima li, onda, nepravednijeg od onoga koji o Allahu govori laž i ne priznaje Njegove riječi? Takvi će dobiti sve ono što im je zapisano. Ali, kada im izaslanici Naši dođu da im duše uzmu, upitat će: ′A gdje su oni kojima ste se, umjesto Allahu, klanjali?′ - Izgubili su nam se" - odgovorit će, i sami protiv sebe posvjedočiti da su nevjernici bili.
Sura El Bekare
Ajet 28
Kako ne vjerujete u Allaha, vi koji ste bili mrtvi pa vas je On oživio, zatim će vas usmrtiti, zatim ponovo oživiti, potom ćete Njemu biti vraćeni?!
Sura Ibrahim
Ajet 27
"Allah će vjernike postojanom riječju učvrstiti i na ovom i na onom svijetu, a nevjernike će u zabludu staviti; Allah radi što hoće."
Sura En-Nahl
Ajet 27
"A na Sudnjem danu On će ih osramotiti i upitati: 'Gdje su oni koje ste Meni ravnim smatrali, oni zbog kojih ste se prepirali?' Oni koji su razumni reći će: 'Danas će bruka i muka nevjernike stići.'"
Sura En-Nahl
Ajet 29
"zato ulazite na kapije Džehennema, u njemu ćete vječno ostati!" "O kako će prebivalište onih koji su se oholili - grozno biti!"
Sura En-Nahl
Ajet 30
"A onima koji su se Allaha bojali reći će se: 'Šta je objavljivao Gospodar vaš?' 'Dobro!' - odgovorit će. Oni koji čine dobra djela imat će još na ovom svijetu lijepu nagradu, a onaj svijet je, sigurno, još bolji. O kako će boravište onih koji su se Allaha bojali - divno biti"
Sura En-Nahl
Ajet 31
"edenski perivoji u koje će ući, kroz koje će rijeke teći, i u kojima će sve što zažele imati. Tako će Allah one koji Ga se budu bojali nagraditi"
Sura En-Nahl
Ajet 32
"one kojima će meleki dušu uzeti - a oni čisti, i kojima će govoriti: 'Mir vama! Uđite u Džennet zbog onoga što ste činili!'"
Sura El-Isra
Ajet 49
Oni govore: "Zar kad se u kosti i prašinu pretvorimo, zar ćemo, kao nova bića, doista biti oživljeni?"
Sura El-Isra
Ajet 50
Reci: "Hoćete, i da ste kamenje ili gvožđe."
Sura El-Isra
Ajet 51
"Ili bilo kakvo stvorenje za koje mislite da ne može biti oživljeno." - "A ko će nas u život vratiti?" - upitat će oni, a ti reci: "Onaj Koji vas je i prvi put stvorio", a oni će prema tebi odmahnuti glavama svojim i upitati: "Kada to?" Ti reci: "Možda ubrzo"
Sura El-Isra
Ajet 52
Bit će Onog dana kad vas On pozove, i vi ćete se, s hvalom Njemu, odazvati, i da ste samo malo vremena ostali, pomisliti.
Sura El-Hadždž
Ajet 5
O ljudi! Ako ste u sumnji spram proživljenja - pa Mi vas stvaramo od zemlje, zatim od kapi sjemena, potom od ugruška, zatim od grude mesa, oblikovanog i neoblikovanog, da bismo vama objasnili! A u matericama zadržavamo šta hoćemo, do roka određenog, zatim činimo da se kao dojenčad rađate i da poslije do muževnog doba uzrastete; jedni od vas umiru, a drugi duboku starost doživljavaju, da ne zna, nakon što je znao, ništa. I ti vidiš zemlju kako je zamrla, ali kad na nju kišu spustimo, ona ustrepće i uzbuja, i iz nje iznikne svakovrsno bilje prekrasno.
Sura El-Hadždž
Ajet 6
To je zato što je On, Allah, zaista, Istina i što je On kadar da mrtve oživi, i što On sve može.
Sura El-Hadždž
Ajet 7
I što će čas oživljenja, u to nema sumnje, doći i što će Allah one u grobovima oživiti.
Sura El-Enbija
Ajet 35
Svako živo biće smrt će okusiti! Mi vas stavljamo na kušnju i u dobru i u zlu i Nama ćete se vratiti.
Sura El-Enbija
Ajet 95
A dopušteno nije da se stanovnici bilo kojeg naselja koje smo Mi uništili vrate!
Sura El-Mu`minun
Ajet 90
Da, Mi im istinu donosimo, a oni su , zaista, lažljivci
Sura El-Mu`minun
Ajet 99
Kad nekom od njih smrt dođe, on uzvikne: 'Gospodaru moj, povrati me
Sura El-Mu`minun
Ajet 100
da uradim kakvo dobro u onome što sam ostavio!' - Nikada! To su riječi koje će on uzalud govoriti - pred njima će prepreka biti sve do Dana kada će oživljeni biti.
Sura En-Neml
Ajet 68
Ovim nam se već odavno prijeti, i nama i precima našim, a ovo su samo izmišljotine naroda drevnih.
Sura El-Ankebut
Ajet 20
Reci: 'Putujte po svijetu da vidite šta je On iz ničega stvorio. I Allah će to, poslije, po drugi put stvoriti, Allah, zaista, može sve.
Sura Er-Rum
Ajet 27
On je Taj Koji iz ničega stvara i On će to ponovo učiniti, to je Njemu lahko; Njemu pripada primjer najuzvišeniji i na nebesima i na Zemlji; On je Silan i Mudar.
Sura Er-Rum
Ajet 49
iako su bili očajni prije nego što se spustila na njih.
Sura Er-Rum
Ajet 50
Zato pogledaj tragove Allahove milosti - kako On oživi zemlju nakon mrtvila njezina! On će, uistinu, i mrtve oživiti, On sve može.
Sura Sedžda
Ajet 27
Kako oni ne vide da Mi tjeramo kišu u ogoljelu zemlju, i činimo da, uz pomoć njenu, niče rastinje kojim se hrani stoka njihova, a i oni sami - pa zašto neće da vide?!
Sura Sebe`
Ajet 3
A nevjernici govore: "čas oživljenja nam neće doći!" Reci: "Hoće, tako mi Gospodara moga, Koji zna i ono što je skriveno, zacijelo će vam doći." Njemu ne može ništa, ni trunčica jedna, ni na nebesima ni na Zemlji, izmaći, i ne postoji ništa, ni manje ni veće od toga, što nije u jasnoj Knjizi.
Sura Sebe`
Ajet 7
A oni koji ne vjeruju govore: "Hoćete li da vam pokažemo čovjeka koji vas obavještava da ćete, kada se sasvim raspadnete, zaista, ponovno stvoreni biti?
Sura Sebe`
Ajet 8
iznosi li on o Allahu laži ili je lud? Nijedno, već su oni koji u onaj svijet neće da vjeruju na muci i u zabludi dalekoj.
Sura Sebe`
Ajet 9
Kako ne vide nebo i Zemlju, ono što je iznad njih i ono što je ispod njih?! Kad bismo htjeli, u zemlju bismo ih utjerali ili komade neba na njih sručili. To je, zaista, znak svakom robu koji se kaje.
Sura Sebe`
Ajet 29
i govori: "Kada će već jednom ta prijetnja, ako Istinu govorite?
Sura Sebe`
Ajet 30
Reci: "Dan vam je već određen, ne možete ga ni za čas jedan zaustaviti niti ubrzati."
Sura El-Džasije
Ajet 21
"Misle li oni koji čine zla djela da ćemo s njima postupiti jednako kao sa onima koji vjeruju i dobra djela čine, da će im život i smrt biti isti? Kako loše rasuđuju!"
Sura El-Ahkaf
Ajet 33
"Zar ne znaju da je Allah - Koji je nebesa i Zemlju stvorio i Koji nije, stvarajući ih, iznemogao - kadar oživiti mrtve? Jeste, On sve može."
Sura El-Hidžr
Ajet 25
"A On, Gospodar tvoj, zaista će ih sabrati. On je mudar i sve zna."
Sura El Bekare
Ajet 244
I borite se na Allahovu putu i znajte da Allah sve čuje i sve zna.
Sura El-Mea`ridž
Ajet 44
oborenih pogleda i poniženjem ophrvani. To će biti onaj Dan kojim im se stalno prijeti!
Sura El-Insan
Ajet 28
A oni, oni život na ovom svijetu vole doista, a ništa ih se ne tiče Dan tegobni koji ih čeka.
Sura El-Murselat
Ajet 2
pa kao vihor hite
Sura El-Murselat
Ajet 3
i onih koji objavljuju
Sura El-Murselat
Ajet 4
pa razdvajaju,
Sura El-Murselat
Ajet 5
i Objavu dostavljaju,
Sura En-Nazi`at
Ajet 10
Govorit će: 'Zar ćemo, zaista, biti povraćeni u prvobitno stanje?
Sura En-Nazi`at
Ajet 11
Zar kad truhle kosti postanemo?
Sura `Abese
Ajet 22
i poslije će ga, kada On bude htio, oživiti
Sura `Abese
Ajet 24
Neka čovjek pogleda u hranu svoju
Sura `Abese
Ajet 26
zatim zemlju pukotinama cijepamo
Sura `Abese
Ajet 33
A kad dođe glas zaglušujući
Sura Ali -Imran
Ajet 185
Svaka duša smrt će okusiti, a samo ćete na Sudnjem danu u potpunosti dobiti plaće vaše! Pa ko bude od Vatre udaljen i u Džennet uveden, uspio je! A život na ovome svijetu samo je varljivo naslađivanje!
Sura En-Nisa`
Ajet 42
Toga dana će poželjeti oni koji nisu vjerovali i koji su se protiv Poslanika dizali, da zemlja nad njima bude poravnana, a od Allaha nijednu riječ neće moći sakriti!
Sura En-Nisa`
Ajet 78
Gdje god bili, stići će vas smrt, pa makar bili i u kulama visokim! Ako ih zadesi kakvo dobro, oni kažu: 'To je od Allaha!', a ako ih zadesi kakvo zlo, oni govore: 'To je od tebe!' Reci: 'Sve je od Allaha!' Pa šta je s ovim ljudima?! - Oni kao da ne razumiju što im se govori!
Sura Et-Tegabun
Ajet 7
Nevjernici misle da neće biti oživljeni. Reci: 'Hoćete, Gospodara mi moga, sigurno ćete biti oživljeni, pa ćete o onom što ste radili, doista, biti obaviješteni!', a to je Allahu lahko.
Sura Et-Tegabun
Ajet 9
Na Dan kad vas On sakupi, na dan Zbora, to je dan Samoobmane. Ko bude vjerovao i dobra djela činio, On će mu prekriti loša djela njegova i uvest će ga u dženetske bašče kroz koje rijeke teku, u njima će vječno i zauvijek boraviti. To će uspjeh veliki biti
Sura Et-Tegabun
Ajet 10
A oni koji nisu vjerovali i koji su ajete Naše poricali, bit će stanovnici u vatri; u njoj će vječno ostati, a to će užasno mjesto biti, gdje će skončati!
Sura El-Kijame
Ajet 3
Zar čovjek misli da kosti njegove nećemo sakupiti
Sura El-Kijame
Ajet 4
Naprotiv; Mi možemo izravnati jagodice prstiju njegovih.
Sura El-Kijame
Ajet 26
Pazi, kada duša dopre do ključnih kostiju
Sura El-Kijame
Ajet 27
i vikne se: 'Ima li vidara
Sura El-Kijame
Ajet 28
i on se uvjeri da je to čas rastanka
Sura El-Kijame
Ajet 29
i noga se uz nogu savije.
Sura El-Kijame
Ajet 31
Nije vjerovao i nije klanjao
Sura El-Mulk
Ajet 23
Reci: 'On sve stvara, daje vam sluh i vid i pamet, a vi se malo zahvaljujete!
Sura El-Mulk
Ajet 24
Reci: 'On vas je po Zemlji razasuo, i pred Njim ćete se sakupiti
Sura El-Mulk
Ajet 28
Reci: 'Kažite vi meni: ako Allah pošalje smrt meni i onima koji su sa mnom, ili ako nam se smiluje, ko će nevjernike od neizdržljive patnje zaštititi?