Allah će reči: "Ovo je Dan u kome će iskrenima od koristi iskrenost njihova biti; njima će dženetske bašće, kroz koje teku rijeke, pripasti; vječno i dovijeka u njima će ostati. Allah će zadovoljan njima biti, a i oni Njim. To će veliki uspjeh biti!"

قَالَ اللَّهُ هَٰذَا يَوْمُ يَنْفَعُ الصَّادِقِينَ صِدْقُهُمْ ۚ لَهُمْ جَنَّاتٌ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا أَبَدًا ۚ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمْ وَرَضُوا عَنْهُ ۚ ذَٰلِكَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ

Komentar ajeta:


Allah, dž.š., odgovarajući Svome robu i poslaniku 'Isau, a.s., i upučujući ga na odricanje od kršćana, nevjernika koji su lagali na Allaha i Njegova poslanika, i na to da jedino On daje konačnu presudu, kaže: "Ovo je Dan u kome će iskrenima od koristi iskrenost njihova biti."  Ibn-'Abbas veli: To je dan u kome će muwehhidima (monoteistima) koristiti njihov tewhid."Njima će dženetske bašće, kroz koje teku rijeke, pripasti, vječno i dovijeka će u njima ostati."  U njima će boraviti i iz njih neće izlaziti. "Allah će zadovoljan njima biti, a i oni Njim." Kao što Allah, dž.š., u drugom ajetu kaže:

"A zadovoljstvo Allahovo veće je od svega toga." (9:72) "To će veliki uspjeh biti!"  To je največi uspjeh, jer Allah kaže:

"Za ovako nešto neka se trude trudbenici!" (37:61)

"I neka se za to natjeću oni koji se hoče natjecati!" (83:26)

Na Sudnjem danu koristi samo iskrenost